Mooi Hurdegaryp

ZIE JIJ JEZELF HIER AL WONEN?

Wie wil dat niet: riant wonen aan de noordrand van een middelgroot dorp, met net iets meer dan 5.000 inwoners? Het weidse Friese platteland begint zo’n beetje aan het eind van je straat, voor een praatje of de dagelijkse boodschappen loop je in vijf minuten naar de dorpskern. Het is een kwartiertje rijden naar de grote stad; op de fiets duurt het nauwelijks langer.

Het is erg mooi wonen, in Mooi Hurdegaryp

De ligging

WELKOM THUIS, IN HET LANDELIJKE TIETJERKSTERADEEL

De woningen van Mooi Hurdegaryp komen aan de uiterste noordkant van het dorp, aan de Rijksstraatweg. Op een bevoorrechte plek die de dorpsgenoten kenden als een groene, bomenrijke rand met een paar vrijstaande huizen en - eigenlijk jammer van de mooie plek - een autogarage. Die is nu weg. Vanaf deze kant van het dorp ben je heel snel in de dorpskern, met typisch Friese dorpskerk en begraafplaats tussen de hoge bomen. In Hurdegaryp is eigenlijk alles dichtbij: platteland, natuur, recreatie, watersport, de grote stad.

Meld je snel aan

Het dorp Hurdegaryp

Hurdegaryp ligt aan de ‘stille’ oostkant van Leeuwarden, in het rijtje kerkdorpen Aldtsjerk, Oentsjerk, Ryptsjerk en Tietjerk. Op een smal stuk zandgrond, net iets hoger dan de ingeklonken zeeklei rondom. Vandaar ook de naam, een ‘reep harde grond’. De eerste Hurdegarypers (in de 13deeeuw, toen ook Amsterdam nog een klein vissersdorp was), woonden aan de Zomerweg, waar nu de sportvelden liggen, bij de Bergumerveenstervaart en de Flapperfeart. Over water gesproken: tussen Hurdegaryp en Leeuwarden ligt alleen nog het kleine Tietjerk en verder alleen maar plassen, vaarten, meren en rietkragen zover als je kunt kijken. Een gebied met veel ‘nieuwe natuur’, stille wandelpaden, de Groote Wielen, de Leeuwarder golfclub en dierenpark Aqua Zoo. Veel watervogels en weidevogels in het wild ook; je hoort het meteen als je ’s morgens in je nieuwe woonwijk Mooi Hurdegaryp de tuindeuren openzet.

Het dorp zelf heeft opvallend veel groen en ruimte tussen de huizen. Een écht karakteristiek Fries dorp met veel saamhorigheid en rust. Voor wie dat wil: een druk verenigingsleven.